EDUKACIJE I PREDAVAČI

razvojna raketa

na svakom vas planetu čeka jedan predavač sa svojom temom

neke teme i predavače naći ćete i na drugim svemirskim tijelima - SUNCU, CRNIM RUPAMA...

Edukacija u suradnji s Medijskom pismenosti hr.! Glavna urednica portala Ana Dokler, održat će predavanje o poticanju razvoja  medijske pismenosti od trenutka kada djeca počnu koristiti medije, a to su već prve godine njihova života.

Ovo predavanje u sklopu Razvojne rakete je besplatno i mogu se prijaviti svi zainteresirani.

Ana Dokler

Diplomirana novinarka s više od 15 godina iskustva rada u medijima, glavna urednica portala medijskapismenost.hr i koordinatorica projekta Dani medijske pismenosti. Portal su 2016. pokrenuli Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku kako bi osvijestili javnost o važnosti medijske pismenosti i osnažili roditelje, odgojitelje i nastavnike u medijskom obrazovanju djece i mladih. Dani medijske pismenosti, također projekt Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a, održavaju se svakog proljeća od 2018. uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture i medija, u suradnji s brojnim partnerima. U sklopu ovog projekta pripremaju se obrazovni materijali za razvoj medijske pismenosti te se organiziraju predavanja, radionice i druge aktivnosti s ciljem učenja o medijima u dječjim vrtićima, školama, knjižnicama, kinima i drugim ustanovama diljem Hrvatske.
Medijska pismenost.hr

Više o edukaciji

S poticanjem medijske pismenosti treba krenuti od trenutka kada djeca počnu koristiti medije, a to su već prve godine njihova života. Zato ćemo na planetu Merkuru razgovarati o tome kako medije koristiti s djecom, kako odrediti ograničenja koliko vremena smiju provesti uz razičite ekrane i kako birati za njih primjerene medijske sadržaje. Predstavit ćemo i obrazovne materijale za roditelje i odgojitelje i zanimljive vježbe i alate koji se mogu koristiti u radu s djecom - u vrtiću ili kod kuće - kako bismo postavili temelje za razvoj medijske pismenosti i zdrav odnos s medijima.

Jednom davno, iza sedam mora, iza sedam gora… nastale su bajke! Bajka je kraća pripovjedna vrsta čvrsto strukturirane radnje u kojoj se isprepliću zbiljsko i nadnaravno uz karakterističan skup likova. A kakve čarobne moći bajke daju za odrastanje, saznajte na edukaciji Ivanine kuće bajke iz Ogulina!
Naravno, bit će riječi i o bajkama Ivane Brlić Mažuranić!

Tihana Turković i Ivanina kuća bajke

Tihana Turković magistra je engleskog jezika i književnosti i komparativne književnosti sa završenom pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičkom izobrazbom. Rođena je i živi u Ogulinu – zavičaju bajke. Od malih nogu čita bajke, a imala je toliko sreće da se njima danas, puuuno godina kasnije, i profesionalno bavi. Svakodnevno otkriva čarobne moći kroz rad u Ivaninoj kući bajke i iznova otkriva prednosti čitanja i univerzalne vrijednosti ovog čarobnog žanra.

Ivanina kuća bajke interaktivni je i multimedijalni centar za posjetitelje smješten u Ogulinu u kojem se slavi lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić, ali i svekoliko bajkovito stvaralaštvo. Naše je poslanje slaviti djelo Ivane Brlić-Mažuranić, inspirirati bajkom i pobuditi ljubav za čitanjem, znanjem i stvaranjem. Širenjem znanja o bajci, široko rasprostranjenoj književnoj vrsti, potičemo interkulturnu razmjenu i kreativno stvaralaštvo od najranije dobi. Stalna izložba Ivanine kuće bajke pravo je mjesto za istraživanje bajki i vlastitih čarobnih moći koje dodatno razvijamo i potičemo brojnim kreativnim i edukativnim programima i radionicama.

Ivanina kuća bajke, Ogulin

Autor fotografija: Domagoj Blažević

Više o edukaciji


Jednom davno, iza sedam mora, iza sedam gora… nastale su bajke! Bajka je kraća pripovjedna vrsta čvrsto strukturirane radnje u kojoj se isprepliću zbiljsko i nadnaravno uz karakterističan skup likova. Iako je njezina poetika fiksirana, mogućnosti je bezbroj: žabe mogu postati prinčevi, bundeve mogu postati kočije, ogromni divovi i male vile mogu biti najbolji prijatelji, a dobro uvijek pobjeđuje zlo. Univerzalne vrijednosti koje se njima promiču vrijede još i danas, u svijetu u kojem je tehnologija i digitalizacija prodrla u svaki oblik života, a knjiga i čitanje dobivaju sve manje i manje pažnje i našeg vremena. Bajke su sastavni dio djetinjstva, a mnogi nisu ni svjesni koje nam trajne čarobne moći daju za odrastanje. Jedna od njih je mašta, a brojna istraživanja pokazuju kako je upravo bujna mašta znak inteligencije i kreativnosti. To je samo dio čarobnih moći koje nam donosi bajka, a vas pozivamo da ih otkrijete s nama u našoj edukaciji!

Međuvršnjačko nasilje danas sve je češći problem među djecom u odgojno-obrazovnom radu, no nije u fokusu stručnih rasprava. Tema je to koja najčešće kao knjiga ostaje na polici te sakuplja prašinu. Smatramo da je potrebno početi govoriti o međuvršnjačkome nasilju među vrtićkom djecom, reflektirati ga kroz teorijska saznanja i razmotriti praktične oblike njegove prevencije i rješavanja.

Tatjana Vučić & Anja Prelogar

Tatjana Vučić svoje profesionalno putovanje započinje kao dadilja, zatim završava studij „Predškolskog odgoja“ , te po završetku studija započinje s radom u odgojno-obrazovnim programima s preko deset godina radnog staža. Zainteresiranost za izazovima odgoja i obrazovanja djece i svog vlastitog djeteta raste, te upisuje i magistrira na studiju „Pedagogije“ na Filozofskom fakultetu. Kao odgojitelj sudjeluje u brojnim stručnim usavršavanjima kroz teoriju i praksu. Sudjeluje u brojnim događanjima kao što su: „Dječji tjedan poduzetništva“, „Najljepši dječji vrt Hrvatske“ - Etno skupina, predstavljanje vrtića na „Danima dječjih vrtića“ (Bundek), te mnogi drugi. Posebna strast je veže uz ples , gdje je vodila plesnu školu držeći tečajeve za odrasle (preko 10 godina iskustva), završila je „Etno program“ za djecu predškolske dobi, te sudjelovala u mnogim javnim nastupima za djecu i odrasle. Glavni izazov joj je pomoći djeci i roditeljima u odgoju našeg najvećeg blaga, te nositi se s izazovima koje donose sam odgoj i roditeljstvo.

Anja Prelogar magistra je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s preko deset godina radnog staža. U tih deset godina radnog staža vodila je cjelodnevni integrirani program engleskog jezika u odgojnoj skupini te završila brojne edukacije.

Više o edukaciji


Međuvršnjačko nasilje danas sve je češći problem među djecom u odgojno-obrazovnom radu, no nije u fokusu stručnih rasprava. Tema je to koja najčešće kao knjiga ostaje na polici te sakuplja prašinu. Smatramo da je potrebno početi govoriti o međuvršnjačkome nasilju među vrtićkom djecom, reflektirati ga kroz teorijska saznanja i razmotriti praktične oblike njegove prevencije i rješavanja.
Takav oblik nasilja kod djece može ostaviti dugotrajne posljedice. Uz pomoć brojnih primjera iz prakse i same teorije, moći ćete kao naše kolegice i naši kolege kolege, sustručnjači ili roditelji aktivno sudjelovati kako bismo zajedničkim snagama suzbijali takve oblike ponašnja odmah u korijenu.

Dobrodošli na Mars na kojem pričamo o likovnosti u ranoj dobi i vrtićkome okruženju! Kroz ovo predavanje saznat ćete koji je cilj i dobrobiti integriranog likovnog programa, te se upoznati s konkretnim aktivnostima projekata Svijet oko mene i U svijetu likovnih umjetnika.
Zavirite u predivan svijet umjetnosti i upoznajte se s aktivnostima za djecu u kojima se koriste motivi Klee-a, Miro-a, Pollocka, Rizzi-ja, itd.

Maja Plazibat

Rođena sam 1981.godine. Završila sam studij Predškolskog odgoja na visokoj učiteljskoj školi u Splitu. Dugi se niz godina educiram i usavršavam na različitim edukacijama, seminarima i stručnim skupovima. Voditeljica sam likovnog programa u dječjem vrtiću „Popaj“ u Splitu.    
Likovnost je na moj put stigla slučajno i izabrala me. Sada nakon 17 godina , od čega 8 godina rada u likovnom programu, mogu reći da sam zaljubljena u likovnost i umjetnost. 2019. godine završila sam edukaciju Poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz likovnost. Moja kolegica i ja smo tada napravile web stranicu www.likovnjaci.eu kojom smo predstavile naš rad proteklih 5 godina.
Želim se i dalje usavršavati, a sljedeći korak je Ekspresivna art terapija u Zagrebu. Trenutno uređujem stranicu na instagramu @likovnjaci kojom želim osvijestiti da su ljepota i umjetnost svugdje oko nas, samo trebamo naučiti gledati.
Zajedno s još dvije kolegice pokrenula sam projekt iskustvenih i kreativnih radionica za žene, također u Splitu.

„Mašta je najvažnija,ona predstavlja uvid u buduće životne ljepote.“ - Albert Einstein          
Likovnjaci

Više o edukaciji


Likovni program d.v Radost verificiran je od strane Ministarstva znanosti ,obrazovanja i sporta. U sklopu redovitog programa odgoja i obrazovanja likovni program integriran je s dodatnim aktivnostima koje imaju svoje ciljeve, zadaće i sadržaje rada. Njegova posebnost osigurava programsku različitost te omogućava ostvarivanje prava djeteta na njemu odgovarajući način. Kroz likovni program dijete može izraziti svoju punu kreativnost.
Dijete doživljavamo kao cjelovito biće i u skladu s tim pristupamo suvremenom kohezivnom planiranju odgojno-obrazovnog rada.
Kroz moje predavanje saznat ćete koji je cilj i dobrobiti integriranog likovnog programa, te koje sam sve aktivnosti provodila kroz projekt Svijet oko mene i U svijetu likovnih umjetnika.

Sva istraživanja pokazuju koliko je čitanje od najranije dobi važno za razvoj djece, ali zašto? Nije se lako snaći u moru slikovnica za najmlađe, kako pronaći kvalitetnu? Kako poticati ljubav prema čitanju od najranije dobi, kako urediti kutak za čitanje za najmlađe te zašto posjećivati knjižnice s najmlađima? Odgovore na ova i brojna druga pitanja o čitanju s najmlađima pronađite na Mjesecu!

Marija Bratonja

Ja sam Marija Bratonja, trostruka mama i autorica bloga o slikovnicama Mali čitači. Po struci sam diplomirana knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a već 14 godina radim kao stručna suradnica školska knjižničarka. Autorica sam brojnih članaka o čitanju, slikovnicama i knjigama u online časopisu Brickzine i na portalu za roditelje, vrtiće i škole Dinamikom. Obožavam slikovnice, baš kao i moji klinci.
Mali čitači

Više o edukaciji


Sva istraživanja pokazuju koliko je čitanje od najranije dobi važno za razvoj djece, ali zašto? Nije se lako snaći u moru slikovnica za najmlađe, kako pronaći kvalitetnu? Kako poticati ljubav prema čitanju od najranije dobi, kako urediti kutak za čitanje za najmlađe te zašto posjećivati knjižnice s najmlađima? Odgovore na ova i brojna druga pitanja o čitanju s najmlađima pronađite na Mjesecu!

Odgoj je zahtjevan proces, ali kao najzahtjevnije situacije neupitno se izdvajaju one izazovne poput agresivnih ponašanja, emocionalnih ispada i određenih ponašanja koje ubrajamo pod „namjerna“. Ukoliko odrasli uključeni u djetetov odgoj ne razumije odakle takva djetetova ponašanja ove situacije mogu biti vrlo frustrirajuće te ostaviti negativne posljedice na međusobni odnos te djetetovo emocionalno i mentalno zdravlje.

Glorija Peranić

Ja sam Glorija Peranić i stojim iza brenda Edukatorica za odgoj. Magistra sam Edukacijske rehabilitacije, Prvostupnica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te prva Međunarodno certificirana edukatorica roditelja po principima pozitivne discipline u Hrvatskoj. Putem svojih savjeta i trening edukacija pomažem roditeljima koji imaju manjak vremena, energije ili ideja za rješavanje svakodnevnih sukoba u odgoju, a žele bolji odnos i suradnju s djecom.
Edukatorica za odgoj

Više o edukaciji


Odgoj je zahtjevan proces, ali kao najzahtjevnije situacije neupitno se izdvajaju one izazovne poput agresivnih ponašanja, emocionalnih ispada i određenih ponašanja koje ubrajamo pod „namjerna“. Ukoliko odrasli uključeni u djetetov odgoj ne razumije odakle takva djetetova ponašanja ove situacije mogu biti vrlo frustrirajuće te ostaviti negativne posljedice na međusobni odnos te djetetovo emocionalno i mentalno zdravlje.
Na ovom predavanju ćete upoznati neke od najvažnijih karakteristika djetetovog razvoja koje će vam omogućiti da razumijete pozadinu, odnosno „zašto“ se dijete nekako ponaša. Tek kad razumijemo zašto, možemo pronaći pristup koji odgovara tom uzroku ponašanja, a to je jedini put do korigiranja ponašanja, očuvanja odnosa i daljnjeg poučavanja djeteta.
Edukatorica za odgoj

Na ovom predavanju Razvojne rakete kroz uvod ćemo naglasiti ulogu igre u razvoju djeteta i njegove osobnosti, približit ćemo odgojno – obrazovnim stručnjacima, ali i roditeljima ulogu igre, usporedit ćemo društvene i video igre te objasniti i prezentirati društvene igre kao važan aspekt u odgoju i obrazovanju.
Praktični dio ove teme će biti izrada društvene igre pomoću Lego kocaka koje koristimo u edukacijskom programu Edukido.

Centar Intelekto i Ines Slunjski

Centar Intelekto posluje u Varaždinu od 2019. godine gdje se provode programi Malac Genijalac i Edukido, ali i instrukcije iz konkretnih predmeta za redovno školovanje, kao i pomoć i kontinuiranu podršku pri učenju kroz školsku godinu. U centru rade stručnjaci raznih profila u odgoju i obrazovanju s višegodišnjim iskustvom, a kroz veselu i pozitivnu atmosferu čine odličan i skladan tim.

Vlasnica centra i predavačica na ovoj Razvojnoj raketi, Ines Slunjski, nakon rada u dječjem vrtiću, odlučila je pokrenuti vlastiti posao i krenula sa školom za intelektualni razvoj djece Malac Genijalac. Treću školsku godinu kreće i s novim programom, Edukido, koji je specijalizirani program za edukacijske aktivnosti pomoću Lego kocaka. Centar pohađa više od 200 djece iz cijele regije, a kontinuirani rast i razvoj samog Centra pomaže i kvalitetnom razvoju djece koja ga pohađaju.
Centar Intelekto

Više o edukaciji


Na ovom predavanju Razvojne rakete kroz uvod ćemo naglasiti ulogu igre u razvoju djeteta i njegove osobnosti, približit ćemo odgojno – obrazovnim stručnjacima, ali i roditeljima ulogu igre, usporedit ćemo društvene i video igre te objasniti i prezentirati društvene igre kao važan aspekt u odgoju i obrazovanju. Naglasak će biti na pozitivnim učincima društvenih igara, što i kako možemo razviti pomoći njih te pokazati na konkretnom primjeru raznih igara iz našeg djetinjstva koliko djeca mogu profitirati. Praktični dio ove teme će biti izrada društvene igre pomoću Lego kocaka koje koristimo u edukacijskom programu Edukido, gdje je ovo i jedna od tema koju obrađujemo s djecom.

Vjerujem da svojoj djeci odnosno djeci s kojom radite čitate te da pronalazite zajedničko vrijeme za priču no jeste li s njima ikada stvarali sasvim nove priče? Stvaranje priča čudesna je aktivnost uz koju djeca razvijaju maštu, uče strukturirati svoje kreativne misli i uživaju u procesu kreiranja nečeg novog. Priče se mogu stvarati individualno i u grupama, za zabavu ili kao dopuna gradivu, u vrtiću, u školi ili u kući. Na ovoj ćete edukaciji dobiti prijedloge jezičnih i dramskih igara koje djecu potiču na stvaranje vlastitih priča.

Jelena Pervan

Ja sam Jelena Pervan, književnica za djecu i voditeljica Kuće od priča u kojoj s djecom provodim radionice pisanja i stvaranja priča te kreativne literarne programe koji potiču pripovijedanje i ljubav prema pričama. Možda ste se u pričama susreli s nekim mojim likovima kao što su Mrljek, Prljek, Hrkalo, Pjegava Iva ili sutrići. S djecom se družim gotovo svakodnevno, na književnim susretima i radionicama u knjižnicama, školama i vrtićima diljem Hrvatske.
Kuća od priča

Više o edukaciji


Vjerujem da svojoj djeci odnosno djeci s kojom radite čitate te da pronalazite zajedničko vrijeme za priču no jeste li s njima ikada stvarali sasvim nove priče? Stvaranje priča čudesna je aktivnost uz koju djeca razvijaju maštu, uče strukturirati svoje kreativne misli i uživaju u procesu kreiranja nečeg novog. Priče se mogu stvarati individualno i u grupama, za zabavu ili kao dopuna gradivu, u vrtiću, u školi ili u kući. Na ovoj ćete edukaciji dobiti prijedloge jezičnih i dramskih igara koje djecu potiču na stvaranje vlastitih priča. Edukacija je namijenjena roditeljima i svim stručnjacima koji rade s djecom, a u svom radu vole koristiti priče i pripovijedanje.

Suština poticanja cjelovitog dječjeg razvoja jest osigurati mu socijalni i fizički kontekst za učenje kroz igru te kroz aktivnosti istraživanja, izražavanja i stvaranja. U tom smislu, nužno je da prostorno-materijalno okruženje vrtića, u kojem djeca svakodnevno provode i do 10 sati, bude pedagoški promišljeno, estetski funkcionalno te da ima svoj jedinstveni i prepoznatljivi identitet.

Anita Malašić

Magistra pedagogije i odgajateljica, djeluje kao stručna suradnica pedagoginja u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovaja. Autorica, voditeljica i suradnica na razovrsnim edukacijama vezanim uz tematiku prostorno-materijalnog okruženja dječjih vrtića, profesionalnog učenja i mentoriranja. Zaljubljenica u knjige, učenje i znanje. U slobodno vrijeme dizajnira i izrađuje dječje igračke. Piše svoju prvu stručnu knjigu o pedagogiji i arhitekturi.

Više o edukaciji


Suština poticanja cjelovitog dječjeg razvoja jest osigurati mu socijalni i fizički kontekst za učenje kroz igru te kroz aktivnosti istraživanja, izražavanja i stvaranja. U tom smislu, nužno je da prostorno-materijalno okruženje vrtića, u kojem djeca svakodnevno provode i do 10 sati, bude pedagoški promišljeno, estetski funkcionalno te da ima svoj jedinstveni i prepoznatljivi identitet. Stoga ćemo kroz temu prezentirati kakva su to kvalitetna prostorno-materijalna okruženja vrtića, zašto je u planiranju vrtićkih objekata potreban multidisciplinarni pristup te kakva slika o djetetu i pedagogija leže u temeljima suvremenih arhitektonskih vrtićkih ostvarenja.

O tome kako približiti (ponekad vrlo različite) perspektive i kako ostvariti partnerski odnos pričat ćemo na edukaciji “Suradnja i partnerstvo vrtića i roditelja” u sklopu Razvojne rakete na kojoj ćemo govoriti o odgovornosti u odnosu s roditeljima, stvaranju partnerstva s roditeljima, profesionalnim granicama u pružanju podrške, osobnim granicama u odnosu s roditeljima, dvosmjernosti (ne)razumijevanja, komunikaciji i načinima ostvarivanja boljih odnosa s roditeljima i rezultata u radu s djecom.

Ivana Habuš Kraljević i Barbara Perasović Cigrovski, KLUBKO

Centar za roditelje Klubko
U Klubku stvaramo mjesto u kojem se otvoreno priča o svim licima roditeljstva i rada s djecom. Pritom pružamo podršku bez osuđivanja i dajemo stručno utemeljene informacije bez tabua. Prihvaćamo različitosti iskustava, znanja i stilova, ne vjerujemo u jedan ispravan put, već u snagu međuljudskih odnosa unutar i izvan obitelji koji su temelj kvalitetnog suživota i odrastanja.Iza Centra za roditelje Klubko stoje Ivana Habuš Kraljević i Barbara Perasović Cigrovski.
Klubko - Centar za roditelje

Barbara Perasović Cigrovski
Psihologinja sam i majka dvoje djece koja me tjeraju do ruba suza od smijeha, ali i suza od ljutnje i nemoći. Sve više uviđam kako je za roditeljstvo potrebno puno više empatije prema sebi i drugima a manje očekivanja, kao i više razumijevanja a manje znanja. Nedavno sam stekla certifikat Voditeljice Familylab inspirativnih seminara za roditelje što me je još više potaklo da u svom radu promišljam o odnosima i perspektivama svih sudionika obiteljskog života, kao i svih onih koji rade s djecom.

Ivana Habuš Kraljević
Sociologinja i roditelj s dvostrukim stažem, svoju osobnu i profesionalnu potragu nastavila sam u Familylabu gdje sam stekla certifikat voditeljice seminara, a odnedavno sam edukantica Teorije izbora i Realitetne terapije. Bilo da se radi o odnosima roditelja i djece, partnerskim odnosima, međuljudskim odnosima u radnim kolektivima, odnosima profesionalaca i korisnika, društvenim odnosima ili učinku grupne dinamike na razvoj pojedinaca, ono što im je zajedničko predstavlja moju najveću strast i predmet izučavanja - to su odnosi i različite individualne perspektive koje ih čine zamršenima.

Više o edukaciji


Odgojitelji i svi drugi stručnjaci koji rade s djecom unutar predškolskog odgojno-obrazovnog sustava mogu imati najbolje znanje, bogato iskustvo i veliku želju da pruže najbolje uvjete za razvoj dječjih potencijala, no bez suradnje s roditeljima nailaze na granice svojih mogućnosti.I odgojitelji i roditelji žele najbolje za djecu: dok su jedni stručnjaci za dječji razvoj, drugi su stručnjaci za svoje dijete, a za dobrobit djeteta važno je da usklade svoje znanje i perspektive i ostvare partnerski odnos.O tome kako približiti (ponekad vrlo različite) perspektive i kako ostvariti partnerski odnos pričat ćemo na edukaciji “Suradnja i partnerstvo vrtića i roditelja” u sklopu Razvojne rakete na kojoj ćemo govoriti o odgovornosti u odnosu s roditeljima, stvaranju partnerstva s roditeljima, profesionalnim granicama u pružanju podrške, osobnim granicama u odnosu s roditeljima, dvosmjernosti (ne)razumijevanja, komunikaciji i načinima ostvarivanja boljih odnosa s roditeljima i rezultata u radu s djecom.