EDUKACIJE I PREDAVAČI

razvojna raketa

na svakom vas planetu čeka jedan predavač sa svojom temom

Izlaganje o svjetski priznatoj i velikoj pedagoginji Mariji Montessori. Ona je život posvetila radu s djecom, doprinijela je promjeni obrazovne paradigme i odnosa prema djeci u 20. stoljeću. Pisala je i govorila o načinu kako djeca uče, ukazivala na značaj povezanosti okruženja s učenjem i razvojem djece, vjerovala u dječji “upijajući um” i u važnost djetinjstva.

Otilia Velišek-Braško, Pedagoško društvo Vojvodine

Prof. dr. Otilia Velišek-Braško, pedagoginja, doktorica znanosti Metodike nastave, profesorica strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje odgojitelja u Novom Sadu.
Područja profesionalnog interesa i znanstvenog rada: inkluzivno obrazovanje, kvalitetno obrazovanje za svako dijete, dječja igra, suvremena koncepcija predškolskog programa.
Autor ili koautor je brojnih publikacija u nacionalnim i internacionalnim znastvenim časopisima, knjiga i monografija u spomenutim područjima. Sudionik je u različitim stručnim odborima i tijelima: potpredsjednik Pedagoškog društva Vojvodine, član upravnog odbora Društva za podršku osoba s autizmom grada Novog Sada, član savjetodavnog odbora UNICEF-a za Obiteljski orijenitranu ranu intervenciju, vanjski suradnik na projektu UNICEF-a kao trener i mentor za obuku zaposlenih u sustavu predškolskog obrazovanja za implementaciju novih Osnova programa predškolskog odgoja i obrazovanja.


PEDAGOŠKO DRUŠTVO VOJVODINE
Pedagoško društvo Vojvodine osnovano je 1986. godine u Novom Sadu kao dobrovoljno, strukovno udruženje diplomiranih pedagoga i profesora pedagogije koje dJeluje na području Autonomne pokrajine Vojvodine. Svrha osnivanja udruženja je koordiniranje aktivnosti pedagoga Vojvodine, unapređenje odgojno-obrazovne prakse i razvoj pedagogijske znanosti poticanje znanstvenih istraživanja u području pedagogije. Misija Društva je unapređivanje mreže pedagoga i ostalih stručnjaka koji se stručno i znanstveno bave proučavanjem obrazovanja i odgoja, kroz razvoj i povezivanje suvremene prakse i nauke. Vrijednosti kojima se rukovodimo u radu su suvremenost, dostupnost i znanstvena utemeljenost.

Pedagoško društvo Vojvodine

Više o edukaciji

Teme izlaganja:
- Kratak osvrt na život Marije Montessori;
- Koncepcija pedagogije Montessori s fokusom na viđenje djeteta, okruženje i materijal Montessori i njene metode u skladu s razumijevanjem načina kako djeca uče;
- Ukazivanje na sličnosti i razlike s aktualnom paradigmom predškolskog odgoja i obrazovanja.

Edukacija je namjenjen odgajateljima i stručnim suradnicima u predškolskim ustanovama, kao i studentima pedagoške orijentacije, a i svim zainteresiranim osobama.

Izlaganje o svetski priznatom i velikom pedagogu Marije Montesori. Ona je život posvetila radu sa decom, doprinela je promeni obrazovne paradigme i odnosa prema deci u 20. veku. Pisala je i govorila o načinu kako deca uče, ukazivala na značaj povezanosti okruženja sa učenjem i razvojem dece, verovala u dečji “upijajući um” i u važnost detinjstva.  Teme izlaganja: Kratak osvrt na život Marije Montesori; Koncepcija pedagogije Montesori sa fokusom na viđenje deteta, okruženje i materijal Montesori i njene metode u skladu sa razumevanjem načina kako deca uče; Ukazivanje na sličnosti i razlike sa aktuelnom paradigmom predškolskog vaspitanja i obrazovanja.Edukacija je namenjen vaspitačima i stručnim saradnicima u predškolskim ustanovama, kao i studentima pedagoške orjentacije, a i svim zainteresovanim osobama. 


Predavač: Prof. dr Otilia Velišek-Braško, pedagog, doktor nauke Metodike nastave, profesor strukovnih studija na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu. Oblasti profesionalnog interesovanja i naučnog rada su inkluzivno obrazovanje, kvalitetno obrazovanje za svako dete, dečja igra, savremena koncepcija predškolskog programa. Autor ili koautor je brojnih publikacije u nacionalnim i internacionalnim naučnim časopisima, knjiga i monografija u pomenutim domenima. Učesnik je u različitim stručnim odborima i telima: potpredsednik Pedagoškog društva Vojvodine, član upravnog odbora Društva za podršku osoba sa autizmom grada Novog Sada, član savetodavnog odbora UNICEF-a za Porodičnu orjentisanu ranu intervenciju, spoljni saradnik na projektu UNICEF-a kao trener i mentor za obuku zaposlenih u sistemu predškolskog obrazovanja za implementaciju novih Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja.


Pedagoško društvo Vojvodine osnovano je 1986. godine u Novom Sadu kao dobrovoljno, strukovno udruženje diplomiranih pedagoga i profesora pedagogije koje deluje na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Svrha osnivanja udruženja je koordiniranje aktivnosti pedagoga Vojvodine, unapređenje vaspitno-obrazovne prakse i razvoj pedagoške nauke podsticanjem naučnih istraživanja u oblasti pedagogije.Misija Društva je unapređivanje mreže pedagoga i ostalih stručnjaka koji se stručno i naučno bave proučavanjem obrazovanja i vaspitanja, kroz razvoj i povezivanje savremene prakse i nauke. Vrednosti kojima se rukovodimo u radu su savremenost, dostupnost i naučna utemeljenost.

Predstavljamo Vam Virtograd - program otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece.
Virtograd je program koji pomaže djeci, roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom izgraditi okruženje u kojem će svako dijete moći upoznati sebe, slobodno istraživati i otkriti svoje talente, razvijati ih i pritom izgraditi samopoštovanje, samopouzdanje, vrline i navike kako bi postiglo svoj puni potencijal kojim će graditi ispunjen život u sinergiji s drugima.

Renata Križanić, Virtograd

Renata Križanić je majka, diplomirana psihologinja, odgojiteljica djece predškolske dobi i psihoterapeut s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom, mladima i odraslima. U svom dosadašnjem radu djelovala je u nekoliko područja – u radu s organizacijama, za koje je osmislila i vodila niz poslovnih edukacija i coachinga, sudjelovala u selekcijskim procesima i radila kao konzultant u području ljudskih potencijala, u radu s roditeljima i djecom kao odgojiteljica i psiholog u dječjem vrtiću te kao psihoterapeutkinja i savjetovateljica.


PUT DO USPJEHA
U udrugu Put do uspjeha priključila se 2016. godine od kada na programu Vitograd radi kao stručna suradnica, edukatorica i mentorica, a osim što educira i mentorira mnoge učitelje, odgojitelje i roditelje kako provoditi principe Virtograda u svom radu i roditeljstvu, Virtograd primjenjuje i privatno u odgoju svoje djece. Virtograd prepoznaje kao vrijedan program  u kojem možemo svakom djetetu pružiti priliku da bude viđeno, da isprobavanjem upoznaje svoje interese i otkriva svoj potencijal, da bude prihvaćeno sa svime onime što ono jest, te da roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom damo znanje i alate kako djeci na tom putu biti podrška i pomoć.

Virtograd

Više o edukaciji


Virtograd je program koji pomaže djeci, roditeljima i stručnjacima koji rade s djecom izgraditi okruženje u kojem će svako dijete moći upoznati sebe, slobodno istraživati i otkriti svoje talente, razvijati ih i pritom izgraditi samopoštovanje, samopouzdanje, vrline i navike kako bi postiglo svoj puni potencijal kojim će graditi ispunjen život u sinergiji s drugima. Namijenjen je djeci, roditeljima, stručnim suradnicima i pojedincima koji se u profesionalnom radu bave djecom, a koji žele inovativnim pristupom, proizvodima, alatima i igrama oplemeniti i obogatiti svoj rad i roditeljstvo. Cilj projekta Virtograd je odgojiti i školovati autentične, karakterne pojedince, koji koristeći svoje talente i radeći posao koji vole doprinose našem društvu i mijenjaju svijet nabolje!

Današnji način života ima sve negativniji utjecaj na zdravlje djece, a prehrana u tome ima veoma važnu ulogu. Odgovornost za njihovo zdravlje je na nama odraslima – svatko od nas može biti pokretač makar i male ali jako važne promjene, a na primjeru projekta ZDRAV KO ZMAJ pokazati ćemo Vam i kako.

Tamara Podvorac, DND Ozalj

Magistrica ekonomije, majka dvoje djece, tvrdokorni optimist i sanjar te stručnjak da u nečemu što se „ne može“ pronađem način da se „itekako može“. Iskustvo u vođenju projekata i organizaciji te želja da djeci pružim sretno i zdravo odrastanje dovela ju je do pokretanja projekta Zdrav ko zmaj – prekrasne priče koja je započela kao inicijativa roditelja da se poboljša prehranu u lokalnom dječjem vrtiću i prerasla u projekt koji treću godinu za redom doprinosi stvaranju zajedništva u lokalnoj zajednici i potiče pozitivne promjene za dobrobit zdravlja djece.


DND Ozalj
DND Ozalj svojim djelovanjem u lokalnoj zajednici aktivno promiče dječja prava te zaštitu i unapređenja njihovog zdravlja. Volonterskim radom stvaramo kvalitetne edukativne i zabavne sadržaje za djecu i obitelji te potičemo pozitivne promjene za dobrobit djece i njihovo sretno odrastanje. Projekt ZDRAV KO ZMAJ pokrenuli smo 2019. godine s ciljem promicanja zdravlja djece, podizanje svijesti o problemima i rizicima za njihovo zdravlje te poticanja na promjene u zajednici za njihovo sretno i zdravo odrastanje. 2020. godine u vrijeme korone pokrenuli smo on line Akademiju Zdrav ko zmaj – Pravilna prehrana djece (link), a 2021. održana je prva live Akademija Zdrav ko zmaj na temu Igra i učenje u prirodi, jedinstvena konferencija namijenjena svima koji rade s djecom predškolskog i ranog školskog odgoja.

DND Ozalj

Više o edukaciji


Govorit ćemo o važnosti pravilne prehrane i njezinom utjecaju na zdravlje djece od najranije dobi. Hrabro ćemo otvoriti „Pandorinu kutiju“ i govoriti o prehrambenim navikama u krugu obitelji, ali i o prehrani u odgojno obrazovnim institucijama. Razbiti ćemo mit o izbirljivoj djeci te s vama podijeliti neke tips & tricks kojI vam mogu pomoći da kod djece potaknete usvajanje pravilnih prehrambenih navika i preživite izbirljive faze u njihovom odrastanju.

Na ovom predavanju vidjet ćete koliko je interesantan svijet biologije gledan iz ugla eksperimentiranja. Naučit ćete kako se kukci snalaze u prostoru, na koji način delfini komuniciraju, šta meduzama pomaže da izbjegnu oluju i na vrijeme pobjegnu u zaklon, ali ćete saznati i zašto ribe ne potonu. Otkrićete i kako se pčele spremaju za zimu, ali i šta možete sa svojom decom i učenicima da uradite da ih zaštitite.Upoznaćete se i sa eksperimentima iz mikrosveta i otkriti kako izgleda ćelija i pravi DNK, ali i saznati da li ima života u jogurtu. Na kraju utvrdićemo i da li je kvasac živ organizam.

Aleksandra Ikonov, STEM ZBORNICA

MSc Aleksandra Ikonov je magistar profesor biologije i doktorand Biološkog fakultetu u Beogradu. Kao koautor je sudjelovala na međunarodnom natjecanju „Peace and Cooperation School Award” gdje je u okviru multinastavnog tima osvojila nagradu za univerzalni doprinos obrazovanju – „Extraordinary Award Malala 2015 for universal education”. Tokom svoje karijere pripremala je kvalitetne edukativne programe i organizirala preko 1.500 edukativnih programa, seminara i radionica za nastavnike, usmjerenih na razvoj digitalnih i didaktičko-metodičkih kompetencija. Kao predavač je sudjelovala na velikom broju obrazovnih konferencija i stručnih skupova, na kojima je isticala važnost obrazovnih inovacija, eksperimentalnog nastavnog pristupa i STEM vještina. Autor je STEM projektnog programa za osnovnoškolce koji je istaknut u nacionalnoj zbirci primjera dobre prakse. Aleksandra je licencirani STEM edukator i autor brojnih stručnih radova na polju znanosti i STEM-a. Član je nekoliko znanstvenih udruženja, a u okviru Obrazovnog centra STEM i Mreže nastavnika "STEM zbornica" koordinator je predmetnog područja - biologija.


STEM ZBORNICA
Obrazovni centar STEM je kao stručno udruženje osnivač najveće mreže STEM nastavnika pod nazivom "STEM zbornica". Mreža je nastala sa ciljem da prosvetnim radnicima pruži bazu resursa, ideje i podsticaj da nastavu učine aktivnom i zanimljivom. Kao mesto susreta velikog broja prosvetnih radnika iz svih zemalja regiona, Obrazovni centar STEM i STEM zbornica postali su jedini akreditovani STEM centar na teritoriji Zapadnog Balkana. Aktivnost koje sprovode baziraju se na širenju STEM misije među prosvetnim radnicima, jačanju multinastavnih kompetencija i STEM pedagoškog pristupa, a sve u cilju jačanja svesti o popularizaciji praktičnog, eksperimentalnog i istraživačkog rada, te integraciji prirodnih i društvenih nauka.

STEM  ZBORNICA

Više o edukaciji


Otkrit ćete i kako se pčele spremaju za zimu, ali i što možete učiniti sa svojom djecom da ih zaštitite. Upoznat ćete se i s eksperimentima iz mikrosvijeta i otkriti kako izgleda stanica i pravi DNK, ali i saznati da li ima života u jogurtu. Na kraju, utvrdit ćemo i da li je kvasac živi organizam!

Zanimljiva biologija -  eksperimenti za buduće istraživače 

Na ovom predavanju videćete koliko je interesantan svet biologije gledan iz ugla eksperimentisanja. Naučićete kako se insekti snalaze u prostoru, na koji način delfini komuniciraju, šta meduzama pomaže da izbegnu bure i na vreme pobegnu u zaklon, ali ćete saznati i zašto ribe ne potonu. Otkrićete i kako se pčele spremaju za zimu, ali i šta možete sa svojom decom i učenicima da uradite da ih zaštitite.Upoznaćete se i sa eksperimentima iz mikrosveta i otkriti kako izgleda ćelija i pravi DNK, ali i saznati da li ima života u jogurtu. Na kraju utvrdićemo i da li je kvasac živ organizam.  


Aleksandra Ikonov
MSc Aleksandra Ikonov je master profesor biologije i doktorand Biološkog fakultetu u Beogradu. Kao koautor je učestvovala na međunarodnom konkursu „Peace and Cooperation School Award”, gde je u okviru multinastavnog tima osvojila nagradu za univerzalni doprinos obrazovanju – „Extraordinary Award Malala 2015 for universal education”. Tokom svoje karijere pripremala je kvalitetne edukativne programe i organizovala preko 1.500 edukativnih programa, seminara i radionica za nastavnike, usmerenih na razvoj digitalnih i didaktičko-metodičkih kompetencija. Kao predavač je učestvovala na velikom broju obrazovnih konferencija i stručnih skupova, na kojima je isticala važnost obrazovnih inovacija, eksperimentalnog nastavnog pristupa i STEM veština. Autor je STEM projektnog programa za osnovce koji je istaknut u nacionalnoj zbirci primera dobre prakse. Aleksandra je licencirani STEM edukator i autor brojnih stručnih radova na polju nauke i STEM-a. Član je nekoliko naučnih udruženja, a u okviru Obrazovnog centra STEM i Mreže nastavnika "STEM zbornica" koordinator je predmetne oblasti - biologija.  


STEM ZBORNICA
Obrazovni centar STEM je kao stručno udruženje osnivač najveće mreže STEM nastavnika pod nazivom "STEM zbornica". Mreža je nastala sa ciljem da prosvetnim radnicima pruži bazu resursa, ideje i podsticaj da nastavu učine aktivnom i zanimljivom. Kao mesto susreta velikog broja prosvetnih radnika iz svih zemalja regiona, Obrazovni centar STEM i STEM zbornica postali su jedini akreditovani STEM centar na teritoriji Zapadnog Balkana. Aktivnost koje sprovode baziraju se na širenju STEM misije među prosvetnim radnicima, jačanju multinastavnih kompetencija i STEM pedagoškog pristupa, a sve u cilju jačanja svesti o popularizaciji praktičnog, eksperimentalnog i istraživačkog rada, te integraciji prirodnih i društvenih nauka.   

Muzičko-korske radionice za djecu predškolskog uzrasta predstavljaju inovativni pristup odgojno-obrazovnom radu. U akcijskom istraživanju koje će biti predstavljeno u edukaciji -pored glazbenih ciljeva kao što su razvoj muzikalnosti i osjećaja za ritam, osvješćivanje glazbe kao neverbalne komunikacije koja može pomoći u prevladavanju konflikata - istaknut je i cilj poticanja razvoja empatije (suosjećajnosti).

Lejla Kasumagić-Islambegović

Lejla Kasumagić-Islambegović rođena je u Zenici 1982. godine.  MA predškolskog odgoja i obrazovanja, magistar struke iz područja metodike muzičkog odgoja. Jedna od osnivačica i trenutno predsjednica CREATIVUSA, Udruženja mladih za komunikaciju i kreativno učenje Sarajevo koje bez prestanka djeluje već 17 godina. U Creativusu radi kao voditeljica programa za predškolce i koordinatorica programa za djecu i mlade. Od najranijeg djetinjstva bavi se muzikom u formalnom i neformalnom okruženju. Cijeli svoj život članica je zborova: dječjih, omladinskih i trenutno aktivni član komornog mješovitog zbora Lola iz Sarajeva. Sretno udata i majka troje djece.        
Creativus

Više o edukaciji


Edukacija ima intenciju osvijestiti značaj, ali i mogućnosti muzike i muzičkih sadržaja u radu sa djecom predškolskog uzrasta kao i da argumentirano ohrabri odgajatelje da budu svjesni koje su sve prednosti korištenja muzike u odgojno-obrazovnom djelovanju. “MUZIKOM DO EMPATIJE” predstavlja primjer kako se sva odgojno-obrazovna područja u radu s djecom predškolskog uzrasta mogu gledati kroz prizmu integriranog kurikuluma.


Muzičko-horske radionice za djecu predškolskog uzrasta predstavljaju inovativni pristup odgojno-obrazovnom radu. U akcionom istraživanju koje će biti predstavljeno u edukaciji pored muzičkih ciljeva kao što razvoj muzikalnosti i osjećaja za ritam, osvještavanja muzike kao neverbalne komunikacije koja može pomoći u prevazilaženju konflikata istaknut je i cilj podsticanja razvoja empatije (saosjećajnosti). Edukacija ima intenciju da osvijesti značaj ali i mogućnosti muzike i muzičkih sadržaja u radu sa djecom predškolskog uzrasta kao i da argumentovano ohrabri odgajatelje da budu svjesni koje su sve prednosti korištenja muzike u odgojno-obrazovnom djelovanju.
“MUZIKOM DO EMPATIJE” predstavlja primjer kako se sva odgojno-obrazovna područja u radu sa djecom predškolskog uzrasta mogu gledati kroz prizmu integriranog kurikuluma. 

Lejla Kasumagić-Islambegović, rođena u Zenici 1982. godine.  MA predškolskog odgoja i obrazovanja, magistar struke iz oblasti metodike muzičkog odgoja. Jedna od osnivačica i trenutno predsjednica CREATIVUSA, Udruženja mladih za komunikaciju i kreativno učenje Sarajevo koje bez prestanka djeluje već 17 godina. U Creativusu radi kao voditeljica programa za predškolce i koordinatorica programa za djecu i mlade. Od najranijeg djetinjstva bavi se muzikom u formalnom i neformalnom okruženju. Cijeli svoj život članica horova: dječjih, omladinskih i trenutno aktivni član kamernog mješovitog hora Lola iz Sarajeva.Sretno udata i majka troje djece.

Kretanje kao prirodna potreba djeteta misao je vodilja od koje sve polazi. Sportski program provodi se svakodnevno od promišljanja, planiranja i programiranja, preko realizacije pa sve do evaluacije. Kineziološki sadržaji nisu samo usko strukturirani sadržaji poput sportskog treninga ili elemenata pojedinih sportova, oni su duboko utkani u djetetov svijet i igru.

Sandra Troskot Ugrčić i Marina Kefelja

Sandra Troskot-Ugrčić, mag.praesc.educ., već duži niz godina radi kao odgajatelj u DV Vladimir Nazor na Kastvu. Od ove godine s kolegicom se prihvatila izazova osnivanja sportske skupine.Voditeljica je glinaonice za odgajatelje kao i reflektivnog praktikuma za pripravnike u suradnji s pedagoginjom. U slobodno vrijeme se, već skoro puna dva desetljeća, bavi izradom keramike te u sklopu toga održava i kreativne radionice za djecu i odrasle.


Marina Kefelja je odgajateljica i magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Posebna područja interesa su joj participacija djece, elementi sporta u svakodnevnom radu te rad na projektima. Trenutno je zaposlena kao odgajateljica u dječjem vrtiću Vladimir Nazor, Kastav i zajedno s kolegicom u skupini vodi redoviti program obogaćen sadržajima sporta. Završava edukaciju za Voditelja kinezioloških aktivnosti za djecu, redovito se stručno usavršava na stručnim skupovima i edukacijama iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Slobodno vrijeme provodi u kreativnom radu, bavi se trčanjem i planinarenjem.

Više o edukaciji


Promišljajući o važnosti tjelesnog vježbanja, ne samo kao temelja za stjecanje važnosti navike svakodnevnog kretanja, već i kao očuvanja zdravlja, program se provodi i na različitim vanjskim prostorima. Kroz bavljenje sportskim aktivnostima djeca razvijaju i važne kompetencije potrebne za cjeloživotno učenje. Razumijevanje pravila elementarne ili ekipne igre, dogovor i podjela različitih uloga među suigračima, te razvijanje svijesti o tijeku igara preduvjet su i za razvoj socioemocionalnog razvoja te razvoja građanske kompetencije. 

Igraj se, skoči, trči, planinari... i uči živjeti zdravo.

Cilj edukacije je podrška zaposlenima u obrazovanju u prevladavanju stresa i prevladavanju efekata profesionalnog sagorijevanja. Očekivani ishodi: prepoznavanje uzroka i posljedica stresa na poslu i u svakodnevnom životu, razumijevanje uloge ličnosti u odgovoru na stresnu situaciju, primjena  strategija za prevenciju stresa, kreiranje osobnih obrazaca za ublažavanje negativnih posljedica stresa i profesionalnog sagorijevanja.

Valentina Grbić, Obrazovni centar Kon-Tiki

Valentina Grbić, diplomirani psiholog, rođena 1968. godine u Kragujevcu. Zaposlena je  u osnovnoj školi ''Dragiša Mihailović'' u Kragujevcu. U obrazovanju radi 30 godina i više od 20 godina realizira edukacije u različitim područjima. Autor je i voditelj akreditiranih programa obrazovanja za zaposlene u obrazovanju  ''Efektivno podučavanje'' i ''Romi kroz vrijeme''. Realizirala je edukacije za nastavnike za ostvarivanje nastave orijentirane ka ishodima učenja (ZUOV) i razvijanje kritičkog mišljenja i rješavanja problema (Britanski savjet).
Autor je i voditelj edukacija poslovnih vještina: Timski rad, Upravljanje stresom u biznisu, Poslovna komunikacija i javni nastup, Poslovni bonton, Traženje posla i ponašanje u radnom okruženju, Menadžerske veštine, Donošenje odluka, Od ideje do realizacije.
Autor je i voditelj edukacija u projektima poticanja preduzetništva za mlade i žene u ruralnim područjima. Akreditirani je trener Nacionalne agencije za javnu upravu za oblast ''Osobni razvoj i vještine''. Autor je priručnika ’’Timski rad’’.


Obrazovni centar „Kon-Tiki“
Obrazovni centar „Kon-Tiki“ je nastao u studenom 2021. godine i zasnovan je na dvadesetogodišnjem iskustvu rada sa djecom, odgojiteljima, učitelјima, nastavnicima i roditelјima i isto toliko rada u školi. Pohađajući veliki broj seminara shvatili smo da mnogi od njih nisu ispunili naša očekivanja i dali odgovore na naša pitanja i dileme, tako da smo odlučili napraviti obrazovni centar koji će imati zanimlјive i korisne teme koje će vam biti od velike pomoći u svakodnevnom radu, kao i kvalitetne i kompetentne predavače s velikim iskustvom za određene teme.


Centar Kon-Tiki

Više o edukaciji


Sadržaji edukacije:

- koliko smo podložni stresu,
- brinemo li o sebi,
- tehnike rješavanja problema,
- tehnike određivanja prioriteta,
- tehnike za prevladavanje negativnih posljedica stresa.

VODIČ KROZ STRES

Cilj vebinara je podrška zaposlenima u obrazovanju u prevazilaženju stresa i prevladavanju efekata profesionalnog sagorevanja.
Očekivani ishodi: prepoznavanje  uzroka i posledica stresa na poslu i u svakodnevnom životu, razumevanje uloge ličnosti u odgovoru na stresnu situaciju, primena  strategija za prevenciju stresa, kreiranje ličnih obrazaca za ublažavanje negativnih efekata stresa i profesionalnog sagorevanja.

Sadržaji: koliko smo podložni stresu, da li brinemo o sebi, tehnike rešavanja problema, tehnike određivanja prioriteta, tehnike za prevladavanje negativnih efekata stresa.  

AUTOR I VODITELJ
Valentina Grbić, diplomirani psiholog, rođena 1968. godine u Kragujevcu. Zaposlena je  u osnovnoj školi ''Dragiša Mihailović'' u Kragujevcu. U obrazovanju radi 30 godina i više od 20 godina realizuje obuke u različitim oblastima. Autor je i voditelj akreditovanih programa obuka za zaposlene u obrazovanju  ''Efektivno podučavanje'' i ''Romi kroz vreme''. Realizovala je obuke za nastavnike za ostvarivanje nastave orijentisane ka ishodima učenja (ZUOV) i razvijanje kritičkog mišljenja i rešavanja problema (Britanski savet). Autor je i voditelj obuka poslovnih veština: Timski rad, Upravljanje stresom u biznisu, Poslovna komunikacija i javni nastup, Poslovni bonton, Traženje posla i ponašanje u radnom okruženju, Menadžerske veštine, Donošenje odluka, Od ideje do realizacije. Autor je i voditelj obuka u projektima podsticanja preduzetništva za mlade i žene u ruralnim oblastima. Akreditovani je trener Nacionalne agencije za javnu upravu za oblast ''Lični razvoj i veštine''. Autor je priručnika ’’Timski rad’’.


Obrazovni centar „Kon-Tiki“
Obrazovni centar „Kon-Tiki“ je nastao u novembru 2021. godine i zasnovan je na dvadesetogodišnjem iskustvu rada sa decom, vaspitačima, učitelјima, nastavnicima i roditelјima i isto toliko rada u školi. Pohađajući veliki broj seminara shvatili smo da mnogi od njih nisu ispunili naša očekivanja i dali odgovore na naša pitanja i dileme, tako da smo odlučili da napravimo obrazovni centar koji će imati, zanimlјive i korisne teme koje će vam biti od velike pomoći u svakodnevnom radu, kao i kvalitetne i kompetentne predavače sa velikim iskustvom za određene teme.   

Centar Kon-Tiki

Dobro došli na Uran, planetu na kojoj vas čekamo s nekim primjerima dobre prakse i pokažemo kako izgrađivati partnerski odnos s roditeljima djece sa razvojnim poteškoćama te koja su realna obostrana očekivanja u tom odnosu.

Ivana Krkotić

Ivana Krkotić je sociolog i ATOS PRAKTIČAR, AB PRAKTIČAR I AAC terapeut, trenutno je zaposlena u OŠ,,Milan Vukotić u Podgorici. Volontira u raznim NVO organizacijama koje imaju za cilj poboljšanje statusa i života djece i mladih s neurorazvojnim poremećajima.Svoj cjelokupni radni vijek posvetila je inkluziji u sredini gdje živi, a započela je od vrtića u kojima je bila zaposlena. S Nvo ,,Savremeni razvojni centar,,iz Podgorice  organiziralaje do sada 2 međunarodne konferencije i više međunarodnih edukacija namijenjenih onima koji su uključeni u rad, rast i zbrinjavanje djece i mladih s razvojnim poteškoćama,okupljajući tom prilikom istaknute centre i edukatore iz Balkana, pri čemu surađuje i s KoHo pedagogijom.
Kuća od priča

Više o edukaciji


U okviru Razvojne rakete govorit ćemo o razvoju partnerskog odnosa s roditeljima djece s teškoćama, profesionalnim granicama u pružanju podrške i načinima ostvarivanja što bolje komunikacije.

Suština pripreme djece za polazak u školu nije u tome, da djeca usvoje čitanje i pisanje, zbrajanje i oduzimanje, ili pak strani jezik. Priprema djece za polazak u školu ne podrazumijeva onih mjesec dana aktivnosti pred početak školske godine. To je višegodišnji proces koji razvija vještine neophodne za praćenje i razumijevanje nastavnog procesa, razumijevanje socijalnih odnosa, samostalno snalaženje u školskom prostoru, održavanju higijene i spremanju vlastitih stvari.

Lemana Terzimehić

Lemana Terzimehić je profesorica razredne nastave zaposlena u OŠ Hrasno u Sarajevu. Iza nje je 14 godina rada u učionici i mnoštvo edukacija, inovacija, te suradnji sa različitim fondacijama, udruženjima i sl., a sve u cilju unapređenja odgojno-obrazovne stvarnosti u bosanskohercegovačkom društvu. Kroz svoj rad nastoji učenike pripremiti za život, naučiti da misle i stvaraju, te poštuju druge i drugačije. Rođenjem sina, svoju pažnju usmjerava ka izučavanju i educiranju na polju predškolskog odgoja, a o svom iskustvu, razvojnim igrama i aktivnostima piše na Instagram profilu @sretnoodrastanje.

SRETNO ODRASTANJE

Više o edukaciji


Veoma važne karike u procesu pripreme djece za školu su roditelji, odgajatelji te učitelji. Svi oni imaju jednaku odgovornost u što uspješnijoj adaptaciji djeteta u školi i školskim obavezama. Na Neptunu ćemo razgovarati o značaju uključivanja djece u razvojne aktivnosti, kada početi s njima, materijalima i pomagalima koje možete koristiti za realizaciju tih aktivnosti, kao i o tome kako ih realizirati.