razvojna raketa 2021

razvojna raketa

na svakom vas planetu čeka jedan predavač sa svojom temom

neke teme i predavače naći ćete i na drugim svemirskim tijelima - SUNCU, CRNIM RUPAMA...

Kao roditelji i odgajatelji imamo sposobnost postaviti temelje toga kako se naša djeca osjećaju, kako osjećaju da se uklapaju u svijet oko sebe i kako se osjećaju sami sa sobom. Najveći pokazatelj djece koja izrastu u empatične, uspješne i ispunjene odrasle osobe je visoka emocionalna inteligencija.

Iva Helena Gojanović

Licencirani nezavisni klinički socijalni radnik i savjetnik za prilagodbu u školi s više od deset godina radnog iskustva u brojnim okruženjima vezanim za školu i mentalno zdravlje s različitim populacijama. Iskustvo u pisanju psihosocijalnih procjena, dijagnozi i procjeni klijenata, pružanju i provedbi učinkovitih diferenciranih planova liječenja, preciznom pridržavanju dokumentacije agencije/ škole i zastupanju klijenata kako bi se osiguralo ispunjavanje potreba.

U sklopu RastEMO bavi se coachingom za roditelje i za djecu, provodi edukaciju ''Roditeljstvo i razvoj'' te radionicu za djecu ''Ja to mogu''.
RastEMO

Više o edukaciji

U jednoj kratkoj anketi, pitala sam roditelje koja je njihova najveća želja za njihovu djecu.  Iako je bilo mnogo različitih odgovora, 4 najčešća odgovora bila su "želim da moje dijete bude ... .zdravo, sretno, samopouzdano, pošteno."  Iako možda nećemo moći kontrolirati sve ove ishode, zasigurno imamo utjecaja.   Najveći pokazatelj djece koja izrastu u empatične, uspješne i ispunjene odrasle osobe je visoka emocionalna inteligencija.  Izraz emocionalna inteligencija popularizirao je američki psiholog David Golemean 1994. godine svojom knjigom Emocionalna Inteligencija.  Najbolji način da utječete na emocionalni razvoj vašeg djeteta je započeti rano i na mnogo načina to već radite.  Željela bih vas pozvati na radionicu o emocionalnoj inteligenciji, kojom ćemo obuhvatiti: što je EQ, koje su četiri komponente EQ-a , zašto je to važno i kako možetepružiti podršku djetetovom socijalnom i emocionalnom razvoju kod kuće, kroz vaše odnose s djecom; i to s konkretnim i učinkovitim strategijama. 
Nadam se da ćemo se vidjeti!

U prvim je godinama djetetova života mozak najplastičniji te je moguće utjecati na njegov razvoj. Utjecaj okoline veći je nego što se misli i to je izvrsna vijest, jer roditelji mogu stimulirati razvoj inteligencije kao i utjecati na formiranje fundamenta stabilne ličnosti i to kroz toplu i sigurnu socioemocionalnu atmosferu&raznoliku i stimulativnu okolinu.

Maja Jerčić

Magistra pedagogije, autorica knjiga o učenju učenja, priručnika o multimedijskoj pismenosti i slikovnica. Vodi KoHo pedagogiju u sklopu koje organizira i provodi edukacije za stručnjake i roditelje (Učiti se može naučiti, Didaktička moć Legića, S tehnologijom pametno...).
KoHo pedagogija

Više o edukaciji


Znači li to da roditelji trebaju posebno ''organizirati i provoditi'' razvojno stimulativne aktivnosti? - NE. Roditelji kroz ovu edukaciju stječu razumijevanje dječjeg mozga i načina poticanja njegova razvoja što im omogućuje da unutar svakodnevnih obiteljskih situacija prepoznaju situacije s razvojnim potencijalima te njima upravljaju s ciljem stimuliranja dječjeg kognitivnog i emocionalnog razvoja.

Učenje i razvoj su prirodni procesi kojima je potrebno samo malo ''vrtlarenja'' - osmišljavanja i brige oko okruženja unutar kojeg dijete samostalno i kompetentno raste.

Glavna stimulacija za djetetov kvalitetan socio-emocionalni razvoj je postavljanje zdravih i bogatih temelja u odnosima, a prvi tim koji to djetetu osigurava je upravo njegova obitelj! Na radionici Family building - jer obitelj je prvi team! ćete kroz igru, zabavne i dinamične aktivnosti dodijeljivanja odgovornosti, aktivnog slušanja i međusobnog povjerenja naučiti djetetove jake strane, ali i slabe karike na kojima možete zajedno raditi.

Kreativna igraonica Plavi svijet

Moderator: Dalia Abdel Rahim, bacc.praesc.educ., voditeljica Plavog svijeta 
‍Iako mlada odgojiteljica, Dalia još od studentskih dana aktivno radi s djecom i proučava njihovu igru. Uz studij Predškolskog odgoja i obrazovanja pohađala je nekoliko Erasmus+ edukacija i treninga u inozemstvu na temu neformalnog obrazovanja i nekonvencionalnih alata i metoda učenja. Kroz kreativne i dinamične igre naučila je razumjeti, ali i govoriti dječjim jezikom, zbog čega ju djeca gledaju kao izvrsnog partnera u igri. Prateći dječje interese i njihov rast, kontinuirano radi na inoviranju i oblikovanju programa za djecu u igraonici Plavi svijet, uvijek vodeći računa o svim aspektima njihova razvoja i onom neizostavnom dijelu svake igre – zabavi.
Plavi svijet

Više o edukaciji


Suvremeni način života roditeljima donosi nove izazove koje dovode do toga da provode dosta vremena s djecom u njihovim dnevnim aktivnostima, ali ne i kvalitetno. Konstantan nadzor i nepovjerenje jer su djeca još "mala", zabrinutost, preopterećenost djece raznim izvanškolskim/ vrtićkim aktivnostima kako bi bila adekvatno i kvalitetno zbrinuta, ali i da ne kaskaju u razvoju za svojim vršnjacima - zvuči poznato?  

Glavna stimulacija za djetetov kvalitetan socio-emocionalni razvoj je postavljanje zdravih i bogatih temelja u odnosima, a prvi tim koji to djetetu osigurava je upravo njegova obitelj! Na radionici Family building - jer obitelj je prvi team! ćete kroz igru, zabavne i dinamične aktivnosti dodijeljivanja odgovornosti, aktivnog slušanja i međusobnog povjerenja naučiti djetetove jake strane, ali i slabe karike na kojima možete zajedno raditi.

Dijete dobiva priliku da bez pritiska vokalizira svoje osjećaje, stavove i razmišljanja, čime dobiva osjećaj vrijednosti i jača samopouzdanje. Ovim putem djeca imaju izvrsnu priliku pratiti roditeljev ispravan primjer i model komunikacije te na taj način razumije roditelja bolje, i ono najbitnije - jača vezu s roditeljem.

A roditelji? Dobit će konkretne primjere, metode i savjete na koji način ojačati vezu sa svojim djetetom (i ostatkom obitelji!) i ideje za zabavne aktivnosti kojima vrlo jednostavno možete upotpuniti svakodnevnu vožnju do vrtića, dječju dosadu i nestrpljivost, ili izlet - i sve u svrhu pozitivnog i afirmativnog obiteljskog ozračja!

Trajanje: 45 minuta

Dobrodošli na Mjesec odakle počinje Svenova i vaša avantura! Dječak Sven odlučuje pronaći prijatelje u svemiru; pritom će obići sve planete, upoznati razna bića i saznati nešto o svakom planetu! Na radionici ćete, iako je online, nešto i izraditi, zato ćete pripremiti neke materijale!:)

Marina Drvar-Trtinjak

Marina je profesorica matematike te je radila u srednjoj školi. Kao roditelj je stalno u potrazi za zanimljivim razvojnim aktivnostima za djecu. U Varaždinu vodi kreativni centar za poticanje kreativnosti gdje se programi baziraju na STEM području.
Tinker Labs Varaždin

Više o edukaciji


Dobrodošli na Mjesec odakle počinje Svenova i vaša avantura! Dječak Sven odlučuje pronaći prijatelje u svemiru; pritom će obići sve planete, upoznati razna bića i saznati nešto o svakom planetu! Na radionici ćete, iako je online, nešto i izraditi, zato ćete pripremiti neke materijale!:) Kroz sadržaj i aktivnosti radionice potaknut ćemo koncentraciju, kreativnost, motoriku ruku, kritičko razmišljanja, ali i emocionalne dimenzije djetetove ličnosti. Tijekom radionice upoznat ćete se i s pojmovima poput gravitacije, atmosferskog omotača, zvijezdama, izmjenom dana i noći, itd.

Na planetu boga rata Marsa, centar Zagrljaj pripremio je edukaciju o agresivnosti u dječjoj igri. Dječja igra čini ti se pregrubom? Pitaš se je li takvo ponašanje normalno? Što djetetu znači takva igra? Zbog čega to stalno radi? Odgovore na svoja pitanja možeš pronaći u sklopu edukacije „Ra-ta-ta! Djetinjstvo na meti agresivne igre“ koja je namijenjena stručnjacima i roditeljima djece do 12 godina.

Ana-Marija Nikolić i Ivana Vladušić

Ana-Marija Nikolić magistra je pedagogije s prethodno završenim studijem predškolskog odgoja. Osim individualnog rada s obiteljima, njena strast su edukacije za roditelje i stručnjake s kojima voli dijeliti svoja znanja i ideje jer smatra da isti dobivaju smisao tek kad se dijele.  U radu voli koristiti priče, asocijativne kartice, figurice i glinu. Sretnom je čine kiša, dobra knjiga, miris šume, društvene igre i kvizovi, putovanja, zagrljaj dragih osoba te društvo njenog psa i mačka. Ivana Vladušić je magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te edukantica dječje psihoterapije (pravci terapija igrom i transakcijska analiza) u superviziji. Već dulje vrijeme radi individualno s djecom i roditeljima te im pomaže u nošenju s teškim i izazovnim situacijama nakreativni način (izražavanje kroz pokret i likovne tehnike). Voli slikati, putovati, trčati, igrati se i glumiti.
Zagrljaj - CENTAR ZA SOCIO-EMOCIONALNI RAZVOJ DJECE I OBITELJI

Više o edukaciji


Dječja igra čini ti se pregrubom? Pitaš se je li takvo ponašanje normalno? Što djetetu znači takva igra? Zbog čega to stalno radi? Odgovore na svoja pitanja možeš pronaći u sklopu edukacije „Ra-ta-ta! Djetinjstvo na meti agresivne igre“ koja je namijenjena stručnjacima i roditeljima djece do 12 godina. Na edukaciji ćeš imati priliku upoznati se s karakteristikama agresivne igre, osvijestiti njezine pozitivne i negativne strane, naučiti koja je uloga odraslog te kada je vrijeme za zabrinutost. Što još čekaš? Uskači u raketu! Ako ti je poznata igra rata, na Marsu su ti otvorena vrata.

U šumskom vrtiću djeca imaju mogućnost i privilegiju provesti najveći dio dana u prirodi i na svježem zraku. To znači da je njima svaki dan drugačiji, ispunjen avanturama ali i važnim životnim lekcijama koje mogu steći samo kroz stvarno iskustvo u prirodi. Na predavanju ćete saznati što je šumska pedagogija i koje su njene temeljne odrednice..

Francesca Miličević

Psihologinja, certificirana dadilja i majka petogodišnjeg dječaka. Predsjednica udruge Srcolik, koja između ostalog radi na promicanju šumske pedagogije u Hrvatskoj. Od 2020. jedna od glavnih aktivnosti udruge je program Šumski vrtić za šumsku djecu, u obliku svakodnevnih radionica za djecu u prirodi. Od 2019. vlasnica obrta za čuvanje djece Šumska djeca, koji djeluje provodeći načela šumske pedagogije, te radi po uzoru na šumske vrtiće u Europi i svijetu.
Šumska djeca

Više o edukaciji


U šumskom vrtiću djeca imaju mogućnost i privilegiju provesti najveći dio dana u prirodi i na svježem zraku. To znači da je njima svaki dan drugačiji, ispunjen avanturama ali i važnim životnim lekcijama koje mogu steći samo kroz stvarno iskustvo u prirodi. Na predavanju ćete saznati što je šumska pedagogija i koje su njene temeljne odrednice, ali povrh svega kroz puno praktičnih primjera iz naše svakodnevice rada u šumskom vrtiću steći ćete uvide o tome kako djeca sama kreiraju igru s materijalima dostupnim u šumi, na koji način uče o prirodnim zakonitostima i stječu osjećaj autonomije nad vlastitim procesom učenja, kako stječu praktične vještine koje će im biti korisne cijeli život i koliko učenje može biti zabavno i motivirajuće kada se od malih nogu slijedi prirodna znatiželja urođena svakom djetetu.

Dečki su samo dečki, ili? Kada se govori o rodnoj socijalizaciji, najčešće je u prvome planu rodna socijalizacija djevojčica jer je neravnopravan položaj žena dobrim dijelom uvjetovan rodno obojanim odgojnim praksama. No, i naši su dječaci dio rodne socijalizacije, i njima - svjesno i nesvjesno - pristupamo kroz prizmu cijelog sustava ''tipično muških'' ili''prikladno muških'' uvjerenja, ponašanja i obilježja, i zbog takvih se praksi dječaci nalaze u nepovoljnijem položaju što se tiče emocionalnog razvoja, samog prava na emocionalni razvoj i školskog uspjeha.

Maja Jerčić

Magistra pedagogije, autorica knjiga o učenju učenja, priručnika o multimedijskoj pismenosti i slikovnica. Vodi KoHo pedagogiju u sklopu koje organizira i provodi edukacije za stručnjake i roditelje (Učiti se može naučiti, Didaktička moć Legića, S tehnologijom pametno...).
KoHo pedagogija

Više o edukaciji


Na edukaciji govorimo o onim dimenzijama rodno uvjetovanih odgojnih praksi koje mogu inhibirati ili nedovoljno stimulirati određene aspekte razvoja dječaka. Kakve su reperkusije za emocioanlni razvoj, a kakve za jezični razvoj i akademski uspjeh?

Na Uranu vas čeka već stalna suradnica KoHo pedagogije, Ivana Petersen, koja će vas, s obzirom da dugi niz godina živi u Danskoj, upoznati s danskim vrtićima. U ovoj edukaciji govorit ćemo o povijesti danskih vrtića i njihovoj tradiciji, svakodnevnim praksama, specifičnostima šumskih vrtića te kako slobodna igra igra ključnu ulogu u djetetovom razvoju i učenju i kako je upravo ona važan dio pedagoške prakse u Danskoj.

Ivana Petersen

Diplomirana profesorica Fonetike i Kroatistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u Danskoj je završila za učiteljicu Danskog, Engleskog i Tjelesne kulture te postdiplomski za Danski kao drugi strani jezik. U Danskoj živi već 14 godina. Radila je u edukaciji djece i odraslih. Mama troje djece s kojima provodi svo vrijeme zadnje 3 godine. Podučava od kuće, pobornica je unachooling filozofije i samoupravljanog učenja te se temama edukacije, dječje psihe i razvoja bavi i privatno i profesionalno.Uz djecu i učenje, najveća strast su joj osobni razvitak, dobra hrana, knjige, yoga i putovanja.
Ivana Petersen

Više o edukaciji


Sapienti sat.

U zviježđu Lira čeka vas tema poticanja razvoja glazbom. Edukacija "Stimulacija glazbom" u trajanju od  30 minuta obuhvaća temu ranog razvoj uz glazbu.  Edukacija objašnjava kako stimulirati mozak, govor i rani razvoj djeteta upravo uz glazbu.

Lana Marasović

Mag.glazbene teorije koja je nakon što je diplomirala na temu "Rani predškolski odgoj i glazba" odlučila i praktično pokrenuti radionice glazbe za predškolsku dob. Po završetku akademije otišla je na doškolovanje za predškolski odgoj u Salzburgu na Mozarteum akademiji gdje je završila edukacije za Orff Schulwerk. Nakon toga, školovala se na Orff institutima u Finskoj i Rusiji.
U svom rodnom gradu Splitu pokreće projekt Odgoj s glazbom "Musica" u sklopu kojeg mjesečno radi s preko 200 djece čiji roditelji uz klasičnu glazbu imaju priliku stimulirati cjelokupni razvoj djeteta. U sklopu istoimenog projekta "Odgoj s glazbom" odvijaju se i koncerti klasične glazbe za bebe i djecu, a na tim koncertima najmlađa beba imala je samo 3 tjedna. Dosada je na koncertima sudjelovalo preko 2 000 djece. Nakon uspješnog projekta Odgoj s glazbom "Musica", Lana Marasović  educira se za IAIM (International Association Of Infant Massage) te pokreće Masaže za bebe uz glazbu u Splitu. Nadalje, vanjski je asistent na Filozofskom Fakultetu u Splitu te je educirana na području psihoemocionalnog razvoja djeteta, prirodnog roditeljstva i  ranog motoričkog razvoja a trenutno je i na studiju Psihologije International Slavic University "G.R. Derzhavin".
Odgoj s glazbom

Više o edukaciji


Stimuliranjem uz glazbu utječe se i na propriocepciju, vestibularni sustav kao i na PSIHOEMOCIONALNI sistem djeteta i roditelja kroz razvijanje zdrave povezanosti.
Kroz stimulaciju razvija se i osjećaj za ritam i metar kao i sam sluh kod djeteta.

U trenutku kada se nađemo na Neptunu, dočekat će nas priča o kodiranju u ranoj dobi. Kodiranje je tema o kojoj se sve više priča, čvrsto se povezuje s učenjem STEM-a, naglasak se stavlja na sve veću zastupljenost kodiranja i programiranja u školi, pričamo o tome kao o jednom od noviteta učenja. Međutim, kodiranje je svuda oko nas, rekla bih oduvijek, samo ga rijetko percipiramo i rijetko smo ga svjesni. 

Stella Paris

Rođena sam u Rijeci 1994. godine. Oduvijek me privlačio kreativan rad i rad s djecom.
Diplomirala sam politehniku i informatiku na Odsjeku za politehniku pri Sveučilištu u Rijeci. Kroz zadnjih par godina studija radila sam za Hrvatsku zajednicu tehničke kulture, gdje sam i sada povremeni vanjski suradnik, te sam najviše tehničkih vještina i znanja stekla upravo ondje okružena divnim ljudima koji su mi nesebično prenosili svoje znanje i indirektno mi pomogli da dođem do ovoga što imam sad – Stellaris tech, mali obrt za edukaciju u područjima tehnike i mjesto na kojem djeca koja to žele imaju priliku stjecati vještine i znanja tehnike i tehnologije.
Stellaris tech

Više o edukaciji


Kroz ovu edukaciju nastojat ćemo ga približiti, proći ćemo teme poput značenja kodiranja, koje pozitivne učinke ima na djecu, kako mi kodiramo u svakodnevnom životu a da to ni ne znamo. Što mislite? Kodiramo li samo uz pomoć računala i računalnih programa? Naravno da ne, kodiranje bez ekrana je odličan prvi korak u računalni svijet i ima velike benefite u kognitivnom razvoju djece.Želite li dobiti par ideja kako s djecom možemo kodirati kod kuće, priključite nam se u ovom seminaru. Veselimo se druženju !

Svaki roditelj,učitelj, trener i odgojitelj želi pomoći djetetu da otkrije i razvije sav svojpotencijal. Uz malo odgovarajućeg poticaja, potencijal se, poput svemira, širii raste. Što znači poticajno okruženje za dijete predškolske dobi? Mogu li sesvakodnevne aktivnosti i predmeti iskoristiti za poticanje učenja?

Marija Smuda Đurić

Marija se bavi proučavanjem strategija učenja i višejezičnog razvoja djece te radi kao konzultant u Internacionalnom odjelu za istraživanje višejezičnosti u Münchenu. Doktorirala je u području didaktike, a osim znanošću bavi se izrazito važnim poslom - roditeljstvom. Svoja znanja i praktična iskustva podijelila je u knjizi Parenting: Easier Said Than Done? u kojoj otkriva zlatno pravilo roditeljstva koje glasi – nema zlatnog pravila. Uz edukacije i seminare, vrijeme provodi pišući blog Znanost za roditelje  kroz koji roditeljima želi približiti znanost o odgoju i obrazovanju. Ipak, najviše se bavi igrom sa svojom djecom koja vole istraživati sve – od sunčeve energije do kišnih glista.
Znanost za roditelje

Više o edukaciji


Mnogi znanstvenici koji se bave proučavanjem Svemira kažu da je on nastao iz male loptice velike gustoće i topline. I od samog se nastanka neprestano širi. Na sličan način, znanstvenici koji se bave učenjem također spominju dva elementa – urođeni potencijal i okruženje. Svaki roditelj,učitelj, trener i odgojitelj želi pomoći djetetu da otkrije i razvije sav svojpotencijal. Uz malo odgovarajućeg poticaja, potencijal se, poput svemira, širii raste. Što znači poticajno okruženje za dijete predškolske dobi? Mogu li sesvakodnevne aktivnosti i predmeti iskoristiti za poticanje učenja? Na ovojedukaciji otkrijte kako se temeljne matematičke vještine mogu razvijati naigralištu i kako dijete uči čitati u šetnji gradom ili parkom. Također, saznajte zašto se kaže da je glavni „posao“ djeteta igra te kako različiti tipovi igara razvijaju različite vještine.

Govorimo o homeschoolingu, unschoolingu, worldschoolingu i ostalim alternativnim granama edukacije. Kako je u Danskoj obrazovni sustav uređen da i drugi vidovi edukacije mogu postojati?
Što je samoupravljano učenje i je li to ključ razvoja istinske ljubavi prema učenju?

Ivana Petersen

Diplomirana profesorica Fonetike i Kroatistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u Danskoj je završila za učiteljicu Danskog, Engleskog i Tjelesne kulture te postdiplomski za Danski kao drugi strani jezik. U Danskoj živi već 14 godina. Radila je u edukaciji djece i odraslih. Mama troje djece s kojima provodi svo vrijeme zadnje 3 godine. Podučava od kuće, pobornica je unachooling filozofije i samoupravljanog učenja te se temama edukacije, dječje psihe i razvoja bavi i privatno i profesionalno.Uz djecu i učenje, najveća strast su joj osobni razvitak, dobra hrana, knjige, yoga i putovanja.
Ivana Petersen

Više o edukaciji


Kako je pravo na homeschooling ustavom zajamčeno i kakve kasnije mogućnosti djeca imaju u nastavljanju obrazovanja, zajedno s samoupravljanim učenjem, intrizičnom motivacijom i učenjem za cijeli život, bit će tema vodilja ove edukacije. I kako mi kao roditelji, pedagozi i učitelji možemo djecu (a i sebe) podupirati i usmjeravati u učenju kroz vlastite interese, strasti i potrebe kako bi uistinu stekli znanje koje nam je koristno, ali i ljubav prema učenju.