DODATAN SADRŽAJ

SVEMIRSKE ZANIMLJIVOSTI

Interkulturalne slikovnice

Korištenje i čitanje slikovnica koje obrađuju teme interkulturalnosti, različitosti, tolerancije i prihvaćanja najjednostavniji su način za djeci približiti te teme i kod njih razvijati empatiju, poštovanje, prihvaćanje, znanje o drugim kulturama, odnosno interkulturalne kompetencije!
Upravo iz tog razloga, donosimo vam nekoliko preporuka slikovnica o interkulturalnosti koje je pripremila Marija Bratonja s bloga Mali čitači.

Jupiterovi sateliti

Geološki najaktivnije tijelo u Sunčevom sustavu jest Jupiterov satelit Ija. Obilježava ga gotovo četiri stotine aktivnih vulkana. Vulkani neprestano izbacuju pepeo. Upravo iz tog razloga, može se reći da atmosfera na Iji ne postoji.

Svojom veličinom nešto je veći od Mjeseca. Oko Jupitera kruži udaljen 421 600 kilometara. Zbog snažne gravitacije Jupitera neprestano se mijenja. 

Drugi po veličini satelit Jupitera gusto je prekriven kraterima. Često se uzdižu velike kule leda i tamne prašine, što može doseći čak 100 metara. Od Jupitera je udaljen 1883 000 kilometara. Svemirska letjelica Cassini snimila je 500 metara visoke fontane nastale zbog zaleđenosti u unutrašnjosti satelita.
Izvor: 7 svjetskih čuda u svemiru. (n.d.). U Metro portal. http://metro-portal.hr/7-svjetskih-cuda-u-svemiru/42461

Polarna svjetlost

Polarna svjetlost je svjetlosna pojava u visokim slojevima  Zemljine atmosfere u obliku lukova, korona, pruga, zavjesa i raspršenih (difuznih) svijetlih ploha. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se pojavljuje rjeđe. Osim na Zemlji, opažena je i na Jupiteru i Saturnu. Na sjeveru se naziva aurora borealis (sjeverna zora), prema rimskoj božici svitanja Aurori i grčkom bogu sjevernih ili sjeveroistočnih vjetrova, Boreju, dok se na jugu naziva aurora australis (južna zora).

Razlog nastanka te spektakularne svjetlosti je Zemljino magnetsko polje, odnosno prodor električki nabijenih čestica koje bombardiraju Zemlju, a dolaze sa Sunca. Na nabijene čestice koje dolaze do Zemlje djeluje Zemljino magnetsko polje, tj. geomagnetsko polje, u visokim slojevima atmosfere.

Promatrana iz područja bližega Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih zemljopisnih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost.

U dubljim slojevima atmosfere (do kojih čestice Sunčeva vjetra dospijevaju putujući prema sjeveru ili jugu) događa se znatno više sudara među molekulama zraka, što dovodi do toga da, potaknut tim sudarima, Sunčevim vjetrom pobuđeni kisik emitira zelenu svjetlost.

Pobuđeni dušik neovisno o visini emitira plavu i ljubičastu svjetlost.Ne zna se točno kada će se dogoditi polarna svjetlost da bismo je mogli vidjeti, ali prema procjenama pojavljuje se svakih 11 godina. Najviše ih ima u Švedskoj, Aljasci, Kanadi, Škotskoj, Rusiji i Norveškoj. Jedno od najpoznatijih sjevernih svjetala na svijetu je ono u Norveškoj. Mjesta na kojima se najbolje gledaju nalaze se na Lofotskim otocima pa sve do Sjevernog Rta.

Na obali je lakše vidjeti polarnu svjetlost zbog vlažnosti klime. Uz to, jači su i kontinuirani vjetrovi, pa je vjerojatnije da ćete pronaći vedro nebo veće vidljivosti kako biste uživali u ovoj čarobnoj predstavi.

IZVORI: https://www.renovablesverdes.com/hr/aurora-boreal/
https://hr.wikipedia.org/wiki/Polarna_svjetlost

Svemirska bojanka

Dok strpljivo čekate lansiranje naše Međunarodne Razvojne rakete, tu je "SVEMIRSKA BOJANKA" kako bi vama i vašoj djeci vrijeme brže prošlo! 🌎🪐🌗Besplatno preuzmite bojanku i pustite mašti na volju - krenite u svemirsku avanturu!

Upoznaj astronauta

Znate li kako se zvao prvi čovjek koji je otputovao u svemir? Što je Armstrong rekao kada je stupio na Mjesec? Tko je bila prva žena u svemiru? Odgovore na sva ova pitanja i više možete saznati pomoću naših kartica „Upoznaj astronauta!“

Kartice o Neilu Armstrongu, Eugene Cernanu, Juriju Gagarinu i Valentini Tereškovi možete preuzeti ovdje.

Preuzmi kartice

Projekt svemir

Željka Šoštarić i Ivana Tomljanović iz DV ČETIRI RIJEKE, KARLOVAC provele su sjajan svemirski projekt koji su predstavile na edukativnom skupu ''Pauk - u mreži dobre prakse''.
Djeci su prvo ponuđene fotografije planeta i drugih nebeskim tijela poput Sunca, Mjeseca i zvijezda te su samostalno izradili teleskop od papirnatih tuljaca i male svjetiljke. Prateći njihov interes i postojeća znanja o temi, odgajateljice su obogatile prostor materijalima koji su potakli daljnje istraživanje, igru i promišljanje o svemiru.

Kako zvuči crna rupa

Američka svemirska agencija objavila je ono što je nazvala remiksiranom sonizacijom crne rupe u središtu klastera galaksija poznatog kao Perzej, koji se nalazi oko 240 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Tako se po prvi puta čulo kako zvuči crna rupa!
Ideja da u svemiru nema zvuka zapravo je "popularna zabluda", rekla je agencija. Dok je većina svemira vakuum, bez medija kroz koji prolaze zvučni valovi, klaster galaksija "ima velike količine plina koji obavija stotine ili čak tisuće galaksija unutar njega, pružajući medij za kretanje zvučnih valova.

Atronautsko odijelo

Plinoviti divovi

Jupiter i Saturn vajnski su planeti Sunčeva sustava sastavljeni od plina i tekućine na maloj stjenovitoj jezgri. Nemaju čvrstu površinu poput Zemlje. Građeni su od vodika i helija.

Jupiter je prugasti planet na kojem se može zamijetiti crvena točka - Velika crvena pjega. Radi se o velikoj oluji koja traje više od 300 godina. Jupiter ima čak 79 prirodna satelita (mjeseca) od kojih je najpoznatiji Ganimed (najveći Jupiterov mjesec koji je veći čak i od Merkura).

Oko Saturna se nalaze veliki prstenovi koje čine komadi leda, stijena i prašine. Saturnu je potrebno 29 godina da obiđe Sunce.

Jupiter i Saturn ne mogu podržati život kakav poznajemo, no neki njihovi mjeseci možda imaju uvjete koji bi mogli.

Johannes Kepler

Njemački astronom, matematičar i astrolog koji je ustanovio da se planeti gibaju po elipsama, a ne kružnicama kako se do tada smatralo.PRVI KEPLEROV ZAKON - planeti se oko Sunca kreću po eliptičnim putanjama. a u zajedničkom žarištu njihovih elipsa nalazi se Sunce.

Meet the Scientist kartice KoHo pedagogije možete preuzeti.
Preuzmi kartice

Margherita Hack

Talijanska astrofizičarka rođena je u Firenzci u ulici ''Ulica stotinu zvijezda''. Jednom je izjavila:,, Mi smo dio evolucije svemira. Od kalcija u našim kostima do željeza u krvi, sazdani smo potpuno od elemenata nastalih u srcu zvijezda.''

Od 1964. do 1987. bila je ravnateljica Zvjezdarnice u Trstu, prva žena u Italiji koja je obnašala tu funkciju.

Ilustracija - preuzeta iz knjige Priče za laku noć za mlade znanstvenice našeg partnera Znanje koji sudjeluje u poklon paketu za vrtiće.

Asterodi 8558

Asterodi 8558 Hack nazvan je u čast astrofizičarke Margherite Hack. Uočen je iz zvjezdarnice San Marcello u Toskani 1995. godine.

Asteroidi ili planetoidi su nebeska tijela koja kruže oko Sunca. Građeni su od kamena i metala. Promjera su većeg od jedan metar, a neki čak imaju i vlastite mjesece. Kreću se samostalno ili u skupini.

Asteroidni pojas - područje između Marsa i Jupitera u kojem se giba oko 750 000 asteroida i patuljasi planet Cerera. Znate li koje predavačice vas čekaju na Cereri? - provjerite.

Tiha slikovnica na temu Razvojne rakete

Kreativna Mirjana Fučkar rado se prihvatila našeg izazova i izradila razvojno poticajnu slikovnicu sa svemirskom tematikom!
TIHE SLIKOVNICE INSTAGRAM PROFIL - @tiha_knjiga_za_djecu

Tracy na Mjesecu

Eugen Cernan, zadnji astronaut na Mjesecu, prstom je na tlu upisao inicijale svoje kćeri Tracy - T D C. Kako na Mjesecu nema vjetra i padalina, oni i dalje tamo stoje.

Osim inicijala Cernanove kćeri, na površini Mjeseca ostali su i otisci stopala astronauta koji su po njemu hodali. Astronauti su na Mjesecu ostavili i astronautske čizme, loptice za golf te razne druge predmete.

Posljednji čovjek na Mjesecu

O zadnjem astronautu na Mjesecu, Eugen Cernanu, snimljen je i dokumentarni film. Kapetan Apolla 17 trenutno je zadnji čovjek koji je hodao po površini Mjeseca, godine 1972.

Prvi čovjek na Mjesecu bio je Neil A. Armstrong, 1969 godine.

Bezvučnost svemira

U svemiru vas nitko ne može čuti kako vrištite (iz filma Alien). Svemir je potpuno tih. S obzirom da u svemiru nema atmosfere, zvuk nema medija kojim bi putovao!

Ipak, znanstvenici su snimkama galaksija koje je snimio svemirski teleskop Hubble dodali zvuk. Uz zvijezde i kompaktne galaksije vezani su kratki i jasni zvukovi, a spiralne galaksije emitiraju složenije i dulje.

Artistički Sunčev sustav

Malo smo se poigrali i napravili artistički Sunčev sustav. Možete li prepoznati koja umjetnička slika čini reljef svakog pojedinog planeta i Sunca?

MERKUR - Piet Mondrian, Broadway Boogie Woogie      
VENERA - Salvador Dali, Postojanost pamćenja
ZEMLJA - Johannes Vermeer, Djevojka s bisernom naušnicom  
MARS - Pablo Picasso, Guernica
JUPITER - Gustav Klimt,  
SATURN - Vincent van Gogh, Zvjezdana noć
URAN - Edvard Munch, Krik
NEPTUN - Paul Cézanne, Mont Sainte-Victoire
SUNCE - Vincent van Gogh, Dvanaest suncokreta u vazi

Svemirska biblioteka

Teleportacija u biblioteku

Mali čitači su pripremili posebnu preporuku slikovnica za najmlađe! U ovoj posebnoj svemirskoj biblioteci možete naći preporuke slikovnica svemirske tematike!