DODATNI SADRŽAJ

SVEMIRSKE ZANIMLJIVOSTI

Tiha slikovnica na temu Razvojne rakete

Kreativna Mirjana Fučkar rado se prihvatila našeg izazova i izradila razvojno poticajnu slikovnicu sa svemirskom tematikom!
TIHE SLIKOVNICE INSTAGRAM PROFIL - @tiha_knjiga_za_djecu

Tracy na Mjesecu

Eugen Cernan, zadnji astronaut na Mjesecu, prstom je na tlu upisao inicijale svoje kćeri Tracy - T D C. Kako na Mjesecu nema vjetra i padalina, oni i dalje tamo stoje.

Osim inicijala Cernanove kćeri, na površini Mjeseca ostali su i otisci stopala astronauta koji su po njemu hodali. Astronauti su na Mjesecu ostavili i astronautske čizme, loptice za golf te razne druge predmete.

Posljednji čovjek na Mjesecu

O zadnjem astronautu na Mjesecu, Eugen Cernanu, snimljen je i dokumentarni film. Kapetan Apolla 17 trenutno je zadnji čovjek koji je hodao po površini Mjeseca, godine 1972.

Prvi čovjek na Mjesecu bio je Neil A. Armstrong, 1969 godine.

Bezvučnost svemira

U svemiru vas nitko ne može čuti kako vrištite (iz filma Alien). Svemir je potpuno tih. S obzirom da u svemiru nema atmosfere, zvuk nema medija kojim bi putovao!

Ipak, znanstvenici su snimkama galaksija koje je snimio svemirski teleskop Hubble dodali zvuk. Uz zvijezde i kompaktne galaksije vezani su kratki i jasni zvukovi, a spiralne galaksije emitiraju složenije i dulje.

Artistički Sunčev sustav

Malo smo se poigrali i napravili artistički Sunčev sustav. Možete li prepoznati koja umjetnička slika čini reljef svakog pojedinog planeta i Sunca?

MERKUR - Piet Mondrian, Broadway Boogie Woogie      
VENERA - Salvador Dali, Postojanost pamćenja
ZEMLJA - Johannes Vermeer, Djevojka s bisernom naušnicom  
MARS - Pablo Picasso, Guernica
JUPITER - Gustav Klimt,  
SATURN - Vincent van Gogh, Zvjezdana noć
URAN - Edvard Munch, Krik
NEPTUN - Paul Cézanne, Mont Sainte-Victoire
SUNCE - Vincent van Gogh, Dvanaest suncokreta u vazi

Svemirska biblioteka

Teleportacija u biblioteku

Mali čitači su pripremili posebnu preporuku slikovnica za najmlađe! U ovoj posebnoj svemirskoj biblioteci možete naći preporuke slikovnica svemirske tematike!

Spajamo učenje i znanje sa svemirom, Velikim praskom, crnim rupama...
... i vodimo vas na edukativno svemirsko putovanje!

astronauti, ukrcavanje...